Sanando

Se întâmplă în viață să fie nevoie să facem față unor lucruri total imprevizibile și cu siguranță fiecare a trecut prin astfel de momente, cu impact mai mic sau mai mare asupra vieții.

În primele clipe după ce are loc un eveniment neașteptat oamenii pot reacționa diferit – unii își mobilizează toate resursele pentru a se adapta noii situații, iar alții ”îngheață”, se află în imposibilitatea de a acționa în vreo direcție. În ambele situații însă este vorba despre un șoc, indiferent că este vorba de unul fizic sau emoțional, diferența constă în capaciatea fiecăruia de a-și fi dezvoltat o stabilitate emoțională și mentală care să genereze un răspuns adecvat în astfel de situații. Totuși, această stabilitate are ca precursor și învățarea – dacă am trecut prin situații oarecum similare noi înșine sau am văzut pe alții în astfel de situații, vom găsi mai repede metode de a face față momentului.

De cele mai multe ori, conform proverbului ”nevoia te-nvață”, oricât de mare ar fi șocul, reușim să întreprindem un set minim de acțini în direcția rezolvării stării de fapt. Inconștientul nostru preia mare parte din trauma produsă, iar conștientul transmite ”comenzile” pentru ieșirea din criză. Ce se întâmplă însă pe termen mediu și lung cu acumularea de tensiune din astfel de momente?

În primul rând poate ar fi util să privim cuvântul ”șoc” ca fiind ceva diferit de la om la om. Ceea ce reprezintă un șoc pentru cineva poate să fie pentru o altă persoană o situație fără impact major, chiar dacă ar fi stresantă. De exemplu, la pierderea unui loc de muncă, doi oameni diferiți reacționează diferit – unul poate fi atât de puternic afectat încât să-i fie greu să se mobilizeze pentru a-și găsi un nou loc de muncă, un altul găsește situația ca fiind dificilă dar în aceeași zi trimite cv-uri. Reacții diferite, personalități diferite și impact emoțional diferit își pun amprenta vor determina și nivelul unui posibil șoc.

Tensiunile pe care le simțim în aceste momente rămân însă impregnate și se vor cere rezolvate dând semn prin diverse incapacități în lipsa conștientizării și eliberării lor.

Există situații când ceea ce a fost preluat de inconștient reapare sub forma unor simptome aparent fără nici o legătură cu nimic din ceea ce se petrece în viața de zi cu zi a cuiva: fobii, anxietăți, ticuri, atacuri de panică, insomnii, depresii sau dureri ale corpului fizic care nu au nici o explicație medicală. Este nevoie prin urmare să fie căutate acele cauze profunde care au dus la astfel de simptome pentru îndepărtarea suferinței și de conștientizarea faptului că toate evenimentele care ne-au marcat la un moment dat ne pot face mai puternici cu condiția să nu ne ignorăm.

Psihoterapeut Iulia Cruț

Acest articol a fost publicat joi, 20 octombrie 2016, în Ziarul Evenimentul, la rubrica Sfatul psihologului

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/cand-neprevazutul-te-ia-prin-surprindere–217345231.html