Sanando

 

”Nu exista o agonie mai mare decat sa porti in tine o poveste nespusa.” Maya Angelou

  Orice om are o poveste de spus, povestea despre ce i s-a intamplat ieri, povestea despre ce isi doreste sa faca astazi, povestea unor intamplari care l-au marcat. Si fiecare om are o poveste a vietii sale, din momentul in care s-a nascut si pana in prezent. Avem nevoie sa ne spunem povestile cuiva, prin povestile noastre nu doar cream conexiunea specific umana, gasim si solutii, primim sfaturi. Cel mai important poate e faptul ca spunand povestile noastre cuiva cautam sa ne simtim ascultati, auziti, intelesi de cineva.

  Felul in care un om isi spune povestea este felul propriu in care percepe la un moment dat experienta despre care povesteste, fie ca e doar un episod in care s-a certat cu vecinul care lucra cu bormasina la 7 dimineata intr-o duminica, fie ca e povestea intregii sale vieti de pana acum.

  Felul in care ne spunem aceste povesti, pentru ca ni le spunem noua inainte de a le spune altora, ne construiesc imaginile despre experiente, despre viata in general. Povestile nespuse nimanui raman in interiorul nostru pentru ca fie ca nu avem curaj sa le spunem nimanui ( poate ca sunt povesti despre experiente in care am simtit frica, vina, rusine chiar), fie ca am fi vrut sa le spunem dar cand am incercat sa facem asta nu am fost ascultati dar am fost judecati sau ni s-a spus ca ne plangem, ni s-au dat solutii necerute, ni s-au invalidat emotiile si sentimentele. Asa ca multe povesti care ne-ar usura sufletul raman nespuse, ruleaza in mintea noastra, ca suntem sau nu constienti de ele. Unul dintre motivele pentru care psihoterapia functioneaza este tocmai pentru ca in relatie cu un terapeut oamenii isi spun povestile fara sa se simta judecati, se simt ascultati, vazuti si auziti.

”Am sapte ani si vorbesc singur, pentru ca mi-e frica si pentru ca sunt singura persoana care ma asculta” Andre Agassi, Open. O autobiografie

  Daca vrei sa te ajuti singur ar trebui sa stii ca nu putem schimba ceva in povestea noastra de viata pana nu constientizam care e povestea pe care ne-o spunem despre noi si despre viata noastra. Repetand doar in mintea noastra aceleasi lucruri vom crea aceleasi feluri de experiente. De ce sa ne asteptam ca facand aceleasi lucruri sa avem rezultate diferite?

  Si poate inca nu ai gasit pe nimeni caruia sa-i spui povestea ta, dar daca i-ai spune unei foi de hartie? Nu e acelasi lucru ca atunci cand te asculta cineva dar e un inceput bun. Totul e sa scrii stiind ca nu esti obligat sa lasi pe nimeni sa citeasca daca nu vrei, astfel vei putea scrie exact asa cum iti simti tu povestea.

  Incepe cu:

*M-am nascut la data de…

  Si continua cu acele lucruri pe care le-ai spune exact ca si cum ai spune o poveste care are un inceput, are cuprins si nu are inca incheiere. Poate vrei sa incluzi cateva momente care simti ca te-au influentat, chiar daca toate evenimentele si cuvintele ne influenteaza – unele le simtim mai puternice.

  Daca experientele tale de viata sunt traumatice, daca ai simptome de anxietate, depresie sau alte manifestari nediagnosticate, iti recomand sa faci asta mai degraba impreuna cu un psihoterapeut pentru ca unele lucruri ni le spunem prea mult timp doar noua tocmai pentru ca dor prea tare, altele le uitam din aceleasi motive dar s-ar putea sa ni le amintim cand vrem sa ne scriem povestea, iar asta ar putea fi puternic perturbator.

  Dupa ce ai scris, uita povestea undeva si citeste-o dupa cateva zile. In timp ce citesti incearca sa te gandesti la povestea ta ca si cum a scris-o altcineva. Apoi intreba-te: cel ce a scris ce crede despre viata, ce crede despre oameni, ce crede despre relatii, despre bani, despre munca, despre…orice iti vine in minte. E posibil sa identifici ce credinte ti-ai construit, poate unele iti sunt utile si astazi, poate unele sunt cele care au fost utile ca sa te protejezi sau ca sa evoluezi la un moment dat dar astazi sunt cele care te impiedica sa ai viata pe care spui ca ti-o doresti.

  Aceste credinte au nevoie de atentia ta mai departe dar uite, ai facut primul pas, incepi sa le cunosti si sa te cunosti mai bine. Esti pe drumul cel bun!