Este natural sa ne dorim sa ne protejam copiii de provocarile cauzate de emotiile dificile. Parintii si ingrijitorii fac adesea tot ceea ce la sta in putere pentru a elimina disconfortul copiilor sau pentru a le oferi acestora diverse distrageri de la disconfort. In timp ce aceste lucruri ofera o eliberare si sunt utile pe termen scurt, este nevoie de asemenea ca aceste emotii dificile sa fie explorate si acceptate. Ele apar dintr-un anumit motiv, iar a invata sa ne dam voie sa le simtim este un aspect esential pentru procesarea experientelor de viata. Cateva dintre lucrurile pe care le putem face pentru a ne ajuta copiii sa isi accepte emotiile dificile sunt:
Cresterea constientizarii si validarea emotiilor
Emotiile pot deveni cu usurinta coplesitoare, astfel ca este important ca copiii sa aiba capacitatea de a constientiza ce emotii traiesc. Constientizarea emotionala este o abilitate importanta deoarece le permite copiilor sa identifice ce emotii simt si sa “desfaca” emotiile complexe in “bucati” mai usor de gestionat. Este important sa ajutam la dezvoltarea constientizarii emotionale a copililui prin reflectarea emotiilor acestora, precum: “Arati cu adevarat tensionat si pot vedea ca te simti dezamagit.”. In timp, reflectarea emotiilor de catre parinti ii va ajuta pe copii sa isi identifice si eticheteze propriile emotii.
Copiii au adesea emotii ce le pot parea irationale parintilor, dar acest lucru nu inseamna ca aceste emotii sunt mai putin puternice. In loc de a nega aceste emotii ale copilului, este mai constructiv sa le validam emotiile prin incurajarea de a isi explora emotiile, gandurile si senzatiile corporale ce insotesc aceste emotii, iar mai apoi sa isi idea voie sa le traiasca. Chiar si atunci cand copiii sunt suparati din cauza unor limite necesare impuse de parinte, este util sa le validam emotiile: “Pot vedea faptul ca te simti frustrat, dar tot este nevoie sa folosim cuvinte blande.” sau “Stiu ca esti furios pentru ca timpul de joaca s-a terminat, dar inca este nevoie sa facem curatenie.”.
Recunoasterea faptului ca emotiile apar pentru a ne ajuta
Majoritatea oamenilor primesc fericirea, calmul si multumirea in vietile lor mult mai usor decat accepta tristetea, furia sau frica. Este important sa ne amintim ca fiecare emotie are un rol la fel de important. De exemplu, frica ne semnalizeaza faptul ca trebuie sa fim precauti, in timp ce doliul ne confirma importanta pe care o anumita relatie a avut-o pentru noi. Emotiile pot fi comparate cu semnele de circulatie ce ne indica informatii importante de care trebuie sa tinem cont in calatoria noastra prin viata.
Devino confortabil cu disconfortul
Emotiile pot fi dureroase, dar incercarea de a le evita le face pe acestea doar mai puternice. Acceptarea si gestionarea emotiior dificile atunci cand acestea apar, ne dezvolta toleranta pentru emotiile inconfortabile si ne pregatesc pentru provocarile din viitor. Petrecerea timpului cu intreaga varietate de emotii ii permite copilului sa isi formeze o atitudine blanda cu privire la emotiile sale si il ajuta sa isi dezvolte rezilienta. A invata sa isi accepte emotiile in loc sa li se impotriveasca este un element de baza al unei dezvoltari emotionale sanatoase a copilului.
Joaca
Pentru copii, importanta jocului nu poate fi subestimata. Joaca este fundamentala pentru invatare, pentru dezvoltarea cognitiva si sociala a copilului. Este modul fundamental in care copiii exploreaza mediul lor inconjurator si isi comunica emotiile. A face din joaca o parte regulata din programul nostru de parinti ne va acorda timp sa ne conectam cu copilul nostru si de a ii oferi ocazia de a isi exprima emotiile. Copiii nu pot intotdeauna sa descrie exact cee ace simt, dar joaca este un limbaj natural pentru copil si unul dintre cele mai bune moduri de a se face auziti.
Practicarea mindfulness-ului
Mindfulness-ul este o tehnica ce presupune concentrarea pe momentul prezent si observarea non-evaluativa a gandurilor si emotiilor ce apar. Este adesea recomandata pentru anxietate si stres, ajutandu-ne sa cultivam pacea aici si acum, invatandu-ne sa acceptam ce gandim si ce simtim fara judecati. Pentru copii, abilitatea de a isi observa emotiile dintr-o perspectiva neutra, ii ajuta sa isi exploreze emotiile fara a deveni coplesiti de acestea.
Cere ajutor atunci cand ai nevoie
Daca observati anumite probleme emotionale la copilul dumneavoastra, cereti ajutor specializat, deoarece tratarea acestor probleme la debutul lor este cea mai buna cale de a preveni dezvoltarea problemelor.
UNUL DINTRE OBIECTIVELE ATELIERELOR DE VACANTA JOC DE COPIL ESTE TOCMAI GESTIONAREA EMOTIILOR- CITESTE AICI DESPRE ORGANIZAREA ACESTORA
Sursa: https://www.gottman.com/blog/6-ways-to-help-children-accept-difficult-emotions/
Traducere Diana Dodita