Viata e aglomerata, muncim din greu, incercam sa ne implinim obiectivele educationale sau de cariera, sa avem grija de familiile noastre, sa ne indeplim visurile si sa gestionam cerintele zilnice. Uneori, a ne testa limitele este o idee buna, deoarece ne permite sa ne depasim perioadele lipsite de progres si sa ne indreptam spre obiectivele noastre. Atunci cand ne provocam pe noi insine, putem deveni mai eficienti si putem avea mai mult succes, relatii mai puternice si noi oportunitati de invatare.
Pe de alta parte, atunci cand ne fortam limitele, uneori ne construim rutine inflexibile sau ne depasim limitele intr-o maniera nesanatoasa pentru a ne indeplini telurile. Uneori continuam sa muncim chiar si atunci cand corpul nostru ne semnaleaza faptul ca suntem obositi, raniti, bolnavi sau stresati. Uneori continuam sa ne fortam limitele, cand ceea ce ar trebui sa facem de fapt este sa ne odihnim, sa luam o masa hranitoare sau sa purtam o conversatie cu un prieten de incredere. Uneori, atunci cand corpurile noastre ne indica de ce avem nevoie, ignoram in totalitate mesajele deoarece nevoile corpului nostru nu se aliniază cu planurile noastre.
A iti asculta corpul presupune a intelege cu adevarat faptul ca mintea si corpul sunt interconectate, ca ele lucreaza in tandem si ca se bazeaza unul pe celalalt pentru a procesa informatiile transmise chimic intre corp si minte. Mintea este acordata pentru a percepe, pana la nivel celular, tot ceea ce se intampla in corp. In acelasi timp, corpul asculta si raspunde la fiecare gand si obsesie din minte.
Gandurile, comportamentele si convingerile noastre declanseaza raspunsuri chimice, care, mai departe, declanseaza schimbari in corpurile noastre. Un gand stresant poate declansa un raspuns de tip lupta sau fuga, un raspuns similar celui care ar aparea intr-o situatie amenintatoare reala. Atunci cand mintea noastra este plina de ganduri negative si de agitatie, declanseaza o stare cronica de raspunsuri de lupta sau fuga. Costul stresului cronic asupra corpului, impreuna cu eliberarea constanta de hormoni ai stresului, precum cortizolul si adrenalina, poate predispune la diverse afectiuni fizice.
Atunci cand ne nastem, stim instinctiv de ce avem nevoie. Pe masura ce ne maturizam si suntem influentati de valorile si cerintele din partea familiei, prietenilor si culturii noastre, ne impunem reguli cu privire la cum ar trebui sa aratam, sa ne comportam si ne facem griji cu privire la modul in care vom fi judecati de ceilalti. Ca urmare, ne putem pierde contactul cu conexiunea minte-corp. Uneori, ascultam mai mult de semnalele sociale si semnalele din mediul nostru inconjurator si mai putin de ceea ce corpurile noastre ne transmit ca avem nevoie pentru a fi sanatosi, fericiti si impliniti.
A asculta de corpul nostru presupune sa devenim mai constienti si mai onesti cu privire la mesajele pe care corpurile noastre ni le transmit. Acest lucru poate fi usor, ca atunci cand semnalul pe care il primim este cu privire la ceva urgent, cum ar fi pericolul de a ne atinge de un cuptor incins sau in cazurile in care mesajul primit este congruent cu ceea ce ne dorim sa auzim. Informatiile subtile sau disonante pot fi provocatoare si presupun mai mult efort. A invata sa ne ascultam corpul este intotdeauna o idee buna. A asculta de asteptarile impuse de ceilalti si nerealiste ne poate indrepta spre epuizare, frustrare si boala.
A invata sa ne ascultam corpul incepe prin “dezvatarea” convingerilor contraproductive, impuse de catre societate, precum convingerile cu privire la imaginea de sine, succes, performanta, productivitate, acceptare, perfectionism si control. Fiecare dintre noi contine, in interiorul corpului si al mintii, o intelepciune personala a legaturii minte-corp. Aceasta intelepciune ne devine mai accesibila pe masura ce recunoastem faptul ca orice simtim in corpul nostru are o semnificatie.
Este usor sa ramanem blocati si sa acordam atentie doar senzatiilor esentiale, dar fiecare fluture in stomac, fiecare durere de cap, muschi tensionat, val de energie si avalansa de emotii apare dintr-un motiv, oferindu-ne incurajari blande, semnale de pericol si feedback constant cu privire la ce avem nevoie pentru a ne afla in echilibru.
Un element esential in intelegerea comunicarii dintre minte si corp este constientizarea. Dezvoltarea capacitatii de a constientiza ce simtim si invatarea semnificatiei semnalelor poate necesita timp si exercitiu. Dar ascultarea corpului nostru nu este nici dificila, nici consumatoare de timp, iar castigul este enorm.
Pe parcursul zilei, incearca sa iti iei cateva momente pentru a lua o pauza, a inchide ochii, a respira adanc de cateva ori si a te intreba: “Cum ma simt acum?”. Identifica tot ce simti in acel moment, precum foame, oboseala etc. si apoi intreaba-te de ce are nevoie corpul tau in acel moment. Mai apoi, onoreaza raspunsurile oferite de corp prin recunoasterea si acceptarea mesajelor primit. Cu alte cuvinte, asculta-ti instinctul, fara judecata. In timp, vei invata percepi si accepti feedback-ul primit din partea corpului tau in mod spontan, fara efort, in loc sa iti ignori instinctele.
Beneficiile invatarii ascultarii corpului nostru pot fi imense. Acest lucru ne permite sa luam decizii mai bune cu privire la sanatatea noastra fizica si mintala. Acordarea la semnalele transmise de mintea si corpul nostru reprezinta forma suprema de ingrijire de sine. Pe masura ce vei invata mai multe despre tine si iti dezvolti intuitia, auto-eficacitatea si autonomia, vei putea face alegeri mai bune cu privire la viata ta, vei deveni mai sanatos/sanatoasa, mai fericit/a si mai rezilient/a.
Traducere: Diana Dodiță