Fascinați și mândri de priceperea cu care se pare că se nasc generațiile de copii actuale, părinții încurajează accesul copiilor la calculator, tablete. Cum să nu fii uimit, un părinte născut în anii 70 că un prichindel de trei ani mânuiește mouse-ul ca un expert, ghicește cum funcționează cele mai noi gadget-uri cu viteză, când noi am atins primele calculatoare cu emoție în adolescența târzie?
Jocurile deosebit de interactive și imaginile vii creează cu ușurință impresia unei realități, inducând o stare asemănătoare transei hipnotice. Creierul în dezvoltare al unui copil este ușor atras în lumea mirifcă a ecranelor, cu atât mai ușor cu cât, pentru compensa lipsa de timp și o posibilă implicare directă a părinților, calculatorul sau tableta se deghizează în salvatori în salvatori.
Dacă de la vârste fragede copilul este învățat cu o regulă a timpului restricționat ca acces la calculator, nu înseamnă că nu-și dorește să o încalce. Însă, această măsură, pentru a nu fi percepută ca ”pedeapsă” la un moment dat, timpul părinților dedicat copilul este necesar a fi consistent. Nici un copil nu va renunța la jocurile video dacă nu va avea motivația intrinsecă pentru a desfășura alte activități. Astfel, un program care să includă multe activități în aer liber când este posibil, practicarea unui sport sau antrenarea în activități comune părinte-copil chiar în casă, distrag cu succes atenția de la o posibilă frustrare provocată de accesul limitat la calculator. Conform vârstei copilului și cât mai timpuriu posibil, responsabilizarea acestuia cu privire la sarcinile pe care le are de îndeplinit înainte de joaca la calculaor este cu atât mai ușoară cu cât aceste sarcini sunt și ele înțelese și acceptate de copil.
În cuvinte pe înțelesul lor, adaptate vârstei, întotdeauna este recomandat să le explicăm copiilor motivele pentru care este nevoie de astfel de restricții- efectele asupra creierului, noțiunea de transă sau dependență.
Însă, în cele din urmă, va conta mult modelul pe care îl oferim copilului, iar dacă vom încerca să împunem un timp limitat la calculator în timp ce noi înșine le refuzăm timpul nostru stând cu telefonul în mână, probabil că nu vom fi atât de convingători pe cât ne-am dori.
Psihoterapeut Iulia Cruț
Despre soluții pe care le propun specialiști în educație și sănătate puteți citi mai multe în articolul Maurei Anghel, în Ziarul Evenimentul
http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/dosar/dependenta-de-calculator-boala-omului-modern–217285021.html