Copil obraznic, zvăpăiat, neastâmpărat, poznaș… Etichete puse cel mai adesea copiilor care nu prea fac ceea ce vor părinții, când vor aceștia.
În fond, cum arată, cum ar trebuie să se comporte un copil cuminte?
Nu putem începe o astfel de discuție fără a observa că, așa cum nici noi adulții, nu avem zile în care să ne comportăm la fel, nu ne simțim la fel în fiecare zi, avem, cu alte cuvinte, zile și zile, la fel și ei, copiii noștri, nu se comportă identic în toate momentele. Și cel mai zvăpăiat dintre ghiduși are momente în care seamănă cu un îngeraș. Chiar dacă aceste momente sunt mai dese atunci când doarme…
Dacă a fi cuminte înseamnă a da ascultare cererilor părinților, haideți să vedem cum și ce anume le cerem copiilor noștri.
Cum?
Există un set de reguli clare, explicite?
Regulile nu sunt îndrăgite de nici un copil, mai ales atunci când nu sunt explicate, iar dacă sunt impuse cu forța, copilul va căuta orice prilej să le încalce. Și poate chiar va savura momentul. Explicarea regulilor într-un limbaj adecvat dezvoltării cognitive a copilului dar și a ariilor sale de interes poate facilita înțelegerea acestora. De exemplu, unei fetițe de 5 ani, care îndrăgește o anumită prințesă dintr-un desen animat, i se poate da exemplu pățania prințesei atunci când a făcut un lucru periculos. Se prea poate ca, la 5 ani, copilul să nu perceapă pericolele așa cum le vedeți dvs. Și, cu siguranță, personajul fantastic îndrăgit va vorbi o limbă cunoscută copilului.
Negocierea regulilor cu copilul va elimina rezistența copilului la ceea ce și-a dat acordul el însuși. E mai greu să nu respecți ceea ce singur ai agreat.În plus, dvs veți fi văzuți ca niște parteneri, nu ca niște tirani.
Partenerii respectă regula și se respectă între ei! O dată ce copilul și-a dat acordul asupra unei reguli, nu vă mirați că, uneori, o va încălca. Acordați-i șanse dar nu vă faceți că nu ați observat . Asta ar putea însemna pentru copil că regulile nu au , de fapt, nici o valabilitate.
Respectați dvs înșivă regulile și promisiunile. Nimic nu vorbește mai clar despre respect decât propriul exemplu, în ceea ce privește faptele.
Ce le cerem copiilor noștri să respecte?
În limita disponibilității fizice, emoționale și cognitive, orice copil poate duce la îndeplinire sarcini. Țineți seama de nevoile lui din toate punctele de vedere. Astfel, reguli ca “nu alerga prin casă pentru că trezești vecinii” pot fi înțelese, dar luați în calcul nevoia de mișcare a copilului și, în parc, lăsați-l să alerge, să cânte și să țipe!
Prea multe reguli încorsetează și limitează, iar orice regulă are și excepții. Fiți așadar înțelepți și faceți și excepții de la regulă, ele vor fi apreciate, prezentate corespunzător. O seară în care priviți împreună un desen animat, chiar dacă nu a fost televizorul în program, vă poate transforma în ochii copilului dvs, dintr-un părinte rigid într-un prieten.
Psihoterapeut Iulia Cruț
Un articol publicat în Ziarul Evenimentul, joi, 13 august 2015
http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/reguli-de-la-copii-pentru-parinti–217216613.html