Sanando

Atunci cand incercam sa intelegem comportamentul “obraznic” al copilului, este nevoie sa ne uitam in spatele a ceea ce ascunde de fapt acest comportament vizibil. Toate comportamentele copiilor au un scop si sunt conduse de anumite nevoi sau dorinte, numite de John Gottman “oferte” sau “licitatii”. O oferta este de fapt o incercare a copilului de a primi atentie, acceptare sau conectare. Majoritatea comportamentelor negative ale copiilor sunt licitatii pentru a obtine: 

1) atentie sau conexiune ori 

2) control sau putere

Aceste oferte pot lua forma tipatului, lovitului, aruncatului de lucruri, repetarea numelui parintelui non-stop sau a altor forme de comunicare fizica.

Atunci cand copiii se comporta in aceste feluri, este nevoie sa ne amintim ca aceste licitatii ale copilului sunt de fapt strigate: “Acorda-mi atentie!” sau “Fa-ma sa ma simt vazut!”. Atunci cand privim comportamentele negative si emotiile dificile ale copiilor prin aceasta prisma a licitatiilor, putem cu o mai mare usurinta sa ne dam seama cum sa gestionam situatia mai departe.

Mai precis, ritualurile de conectare cu copilul ne pot ajuta sa prevenim astfel de comportamente. Ritualurile de conectare sunt activitati structurate pe care parintii le pot face impreuna cu copiii, in mod intentionat si consistent, si care faciliteaza conexiunea. Nu doar ca indeplinesti nevoile copilului de atentie si conexiune, dar poti evita aparitia comportamentelor negative prin desfasurarea unor astfel de ritualuri pe parcursul zilei si al saptamanii. Copiii devin mult mai cooperativi atunci cand stiu ca vor primi timpul lor special, un timp in care simt ca adultii le acorda atentie, ii ingrijesc si ii trateaza cu respect.

Idei de ritualuri de conexiune

Unele perioade naturale in care ati putea incorpora astfel de ritualuri de conectare pot fi in timpul rutinelor de dimineata sau de culcare, ori atunci cand va reconectati dupa o perioada de timp petrecuta separat.

Pentru copiii mici, ritualurile pot lua forma unei sarutari si a unei imbratisari atunci cand deschid ochii dimineata sau o activitate speciala pe care sa o faceti impreuna inainte de a ii lasa la scoala/gradinita, ori atunci cand reveniti dupa ei dupa-amiaza.

Aceste ritualuri nu trebuie sa dureze perioade lungi de timp. Ele pot fi atat de simple precum a sta 10 minute pe podea si a juca un joc, a colora sau a citi o scurta povestioara impreuna cu copilul.

Pentru adolescenti, ritualurile pot lua forma unei iesiri saptamanale in oras la inghetata, vizionarea serialului preferat impreuna sau o plimbare relaxanta impreuna.

In timpul acestor ritualuri de conexiune, este important ca copilul/copiii sa primeasca toata atentia parintelui.

Beneficii ale ritualurilor de conectare

Aceste ritualuri ii pot ajuta pe copii sa se simta conectati cu parintii lor, ceea ce mai departe le permite acestora sa isi concentreze atentia asupra activitatilor de la serviciu sau a altor oameni din jurul lor. De asemenea, ritualurile ii ajuta pe copii sa isi dezvolte capacitatea de a fi atenti, de a cooperara si de a isi dezvolta stima de sine.

Pentru adolescenti, aceste ritualuri scad probabilitatea ca ei sa manifeste ideatie suicidara, sa traiasca un distres emotional intens, sa fumeze sau sa consume alcool si de a manifesta comportamente agresive.

Nu in ultimul rand, aceste ritualuri de conexiune sunt investii nepretuite de timp, deoarece intaresc si aprofundeaza relatia parinte-copil.

Sursa: https://www.gottman.com/blog/rituals-of-connection-the-antidote-to-big-emotions-and-challenging-behaviors/

Traducere Diana Dodita