Dacă nimeni, niciodată, nu ți-ar fi spus ce înseamnă aces simbol :), ai fi ghicit?
Probabil că da, doar e o față zâmbitoare 🙂
Dacă nimeni nu ți-ar fi spus niciodată ce înseamnă simbolul din fotografie, ai fi știut?
Poate că nu dar contemplând imaginea lui, încercând să-l desenezi tu, poate cu mâna în nisip, poate cu un creion pe hârtie, poate cu corpul tău cumva ca într-un dans, ai fi aflat. Pentru că așa vei fi deschis ”poarta” către toată informația cu care este ”încărcat” simbolul și vei fi luat de acolo cât erai pregătit să cunoști în acel moment.
Și sunt simboluri care pentru noi toți înseamnă aceleași lucruri – crucea, infinitul, floarea vieții, sau măcar contemplând deschidem oricum aceeași poartă, către aceeași ”baterie” de informații, indiferent de limbajul prin care ne vom traduce informațiile.
Traducem diferit aceleași lucruri pentru că avem experiențe de viață diferite, pentru că unele experiențe au încărcătură afectivă diferită. Și așa se face că uneori simbolurile mele nu sunt aceleași cu ale tale, noi ne interpretăm realitatea prin ”ochelarii” diferiți ai experiențelor diferite.
Desenez un pahar cu lapte și ți-l arăt, te întreb ce înseamnă el pentru tine.
Poate vei spune ”Laptele e doar lapte, laptele e doar un aliment.
Nici o emoție nu e în spatele simbolului, simbolul poate fi al nostru.
Poate ai spune ”Un pahar de lapte cald înseamnă pentru mine momentul când mama mă învelea la culcare, îmi citea o poveste, beam laptele cald și mă simțeam iubit”. Simți iubirea, emoția există, e emoția ta, e simbolul tău.
Poate X ar spune ”Nu-mi place laptele, niciodată nu mi-a plăcut spuma care se face în ibric atunci când fierbi laptele și pentru că spuma era ceva foarte rău în copilărie, ceva care îmi făcea rău fizic, nu mă apropii de lapte”. Există disconfort fizic, există și emoția amintirilor, e simbolul lui X.