Sanando

Fie ca ati primit recomandarea de a merge la terapie de familie din partea terapeutului dumneavoastra, fie ca sunteti extenuati de conflictele constante din cuplu si familie  si aveti nevoie de cineva pentru a media aceste situatii, terapia de familie poate fi un teren nou si necunoscut pentru cei mai multi dintre noi. Deci, la ce ne-am putea astepta de la terapia de familie?

In primul rand, trebuie sa va asteptati la un terapeut care este instruit si are experienta in terapia de familie. Exista o multime de persoane care promit sa trateze toate problemele si pe toata lumea fara a avea vreo instruire sau experienta in domeniu. Nu acestea sunt persoanele la care trebuie sa apelezi. Nu apelam la un medic generalist pentru a trata cancerul sau diabetul, asa ca nu putem merge la un generalist pentru a gestiona problemele de familie. Terapia de familie este foarte diferita de terapia indivudala si necesita instruire specializata. 

In al 2-lea rand, asteptati-va ca terapeutul de familie sa aiba o perspectiva sistemica, sa vada si sa lucreze cu familia dumneavoastra ca sistem, ca un intreg interconectat. Terapia de familie presupune interventii eficiente la nivelul relatiilor, sa tina cont atat de realitatile individuale, cat si de cele relationale. Convingerile fundamenntale ce stau la baza terapiei de familie sunt:

*Consecintele deciziilor si actiunilor unei persoane afecteaza vietile tuturor oamenilor cu care aceasta se afla in diverse relatii

*Relationarea satisfacatoare cu ceilalti este inseparabila de luarea in considerare a consecintelor actiunilor proprii asupra persoanelor semnificative cu care avem aceste relatii (Boszormengyi-Nagi & Krasner, 1986).

Astfel, terapeutul de familie ar trebui sa ia in considerare bunastarea tuturor persoanelor care se afla intr-o relatie semnificativa cu pacientul, fie ca acestea sunt prezente in terapie sau nu. 

In al 3-lea rand, asteptati-va ca terapeutul de familie sa evite patologizarea si sa se concentreze mai mult pe interactiunile membrilor familiei cu „pacientul identificat”. De multe ori, atunci cand familiile vin in terapie, acestea identifica un anumit membru ca fiind problema sau pacientul si isi doresc ca terapeutul sa rezolve problema sau sa trateze pacientul identificat. Dar nu asa decurge terapia de familie. Asteptati-va ca terapeutul de familie sa exploreze relatiile, interactiunile si tiparele de comunicare dintre membrii familiei si sa intervina pentru a le imbunatati. Terapeutul poate face asta prin angajarea si implicarea tuturor memvrilor familiei in acest proces.

In al 4-lea rand, asteptati-va ca terapueutul de familie sa utilizeze o abordare bazata pe punctele forte. In timp ce oamenii vin la terapie din cauza unei probleme cu care se confrunta, familia acestora reprezinta mult mai mult decat o problema. Familia are puncte forte si resurse interne ce trebuie scoase la suprafata, iar terapeutul va poate ajuta sa le descoperiti.

In al 5-lea rand, asteptati-va ca terapeutul de familie sa acorde atentie emotiilor dumneavoastra. Un important principiu al terapiei de familiei este cel al „invatarii depedente de stare”, care presupune faptul ca oamenii invata cel mai bine despre anumite emotii in momentul in care le traiesc. Emotiile sunt importante in cadrul relatiilor si astfel si in terapia de familie. Ele nu trebuie ignorate sau minimizate, ci aduse la suprafata. Emotiile au un rol esential in realizarea schimbarilor in cadrul relatiilor familiale.

In al 6-lea rand, asteptati-va ca terapeutul de familie sa acorde atentie povestilor pe care fiecare dintre membrii familiei le spune despre el insusi si sa exploreze rezultatele acestora. Povestile pe care ni le spunem despre noi insine ne pot limita sau dimpotriva, ne pot oferi putere. Terapeutul de familiei va provoca aceste povesti care limiteaza si va ajuta la dezvoltarea povestilor ce confera putere. 

Nu in ultimul rand, asteptati-va ca terapeutul de familie sa tina cont de dorintele membrilor familiei cu privire la imbunatatirea functionarii familiale. Exista un concept important in cadrul terapiei de familie numit homeostazie, conform caruia sistemul familial functioneaza in asa fel incat sa se reintoarca la starea lor anterioara, disfunctionala. John Gottman sugereaza faptul ca fiecare familie are 2 stari homeostatice: una disfunctionala si una functionala. Sarcina fiecarui terapeut de familie este sa asiste familia in procesul de atingere a unei functionari familiale imbunatatite, dorite de membrii familieil. 

Bibliografie: Boszormenyi-Nagy, I., & Krasner, B.R. (1986). Between Give and Take: A Clinical Guide to Contextual Therapy. New York: Brunnel/Mazel.

Sursa: https://www.gottman.com/blog/what-to-expect-from-family-therapy/ 

Traducere Diana Dodita