EMDR ( Eye Movement Desensitization and Reprocessing ) este o formă de psihoterapie integrativă testată și dovedită a fi eficientă în terapia traumei, dezvoltată din 1987 de psihologul Dr. Francine Shapiro.
Prin această formă de psihoterapie se produce schimbare la nivel cognitiv și emotional, persoanele care au trecut prin evenimente interpretate de conștient și inconștient ca traume, își reinterpretează prezentul.
CUM FUNCȚIONEAZĂ EMDR?
Se știe că atunci când suferim, creierul nu procesează informațiile ca în mod obișnuit. Unele imagini din trecut ”îngheață” și reapar în prezent sub influența unor factori declanșatori, cunoscuți sau nu. Spre exemplu, dacă cineva a suferit de pe urma unui furt care s-a desfășurat într-un loc aglomerat, simpla expunere la o zonă în care există mai mulți oameni la un loc îi poate declanșa simptome asemănătoare cu cele resimțite în momentul furtului, ca și cum acesta s-ar desfășura în prezent.
Terapia EMDR conduce la reprocesarea informației pentru ca aceasta să nu mai producă în prezent stări, gânduri, emoții ca în trecut. Persoana care se supune acestei forme de terapie își va reaminti despre evenimentul din trecut dar acest fapt nu va mai produce asupra sa stările neplăcute.
Multe alte forme de terapie au acest scop. Cu toate acestea, terapia EMDR pare să fie similară cu ceea ce se întâmplă natural în timpul somnului sau a somnului REM (mișcarea rapidă a ochilor). Prin urmare, EMDR poate fi considerat ca o terapie bazată pe fiziologie, care ajută o persoană să perceapă un eveniment negativ într-un mod nou, mai puțin disturbator.
CUI SE ADRESEAZĂ EMDR
Metoda a fost testată în mod deosebit asupra persoanelor care au suferit traume ( soldații întorși acasă după război, victime ale violurilor, atacurilor armate) dar are o aplicabilitate largă, de la atacuri de panică, anxietate generalizată, furie și comportamente asociate, tulburări disociative, anxietatea de performanță, tulburări de personalitate, vicii, tulburări asociate abuzului fizic și emoțional.
Pentru definiția clinică a EMDR, conform American Psychiatric Association (2000), Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fourth Edition, Washington DC., vizualizați fișierul pdf de mai jos:
Sursa: http://www.emdrresearchfoundation.org/
Psihoterapeut Elena Iulia Cruț
Formare în 2012 – EMDR cu Peter Schutz, președinte al EMDR Institutt Osterreich, Austria