Sanando

Ai decis să faci terapie; sa apelezi la serviciile unui psihoterapeut  și l-ai și găsit. Nu că ar fi greu, există tot mai mulți specialiști bine formați ce fac terapie, cu drag de oameni și pasiune pentru meseria aceasta. Greutatea poate consta în a găsi acel psihoterapeut care să îți inspire încredere, care să fie potrivit pentru tine.  Poate ai căutat și recomandări și cu toate astea trebuie să știi că ce a fost potrivit pentru altul poate fi sau nu potrivit și pentru tine.

În prima întâlnire e firesc să nu știi prea bine cum să începi. Psihoterapeutul te poate ajuta cu o serie de întrebări de cunoaștere, îți dă ocazia să pui întrebări despre el, despre formarea si specializările sale, despre procesul terapeutic.

Unii oameni știu exact de ce vin la psihoterapie, alții au nevoie să fie ajutați să definească mai clar problema pe care vor să o rezolve. Spre exemplu cineva care vine pentru că vrea să nu mai facă atacuri de panică sau cineva care vrea să renunțe la fumat – în astfel de cazuri obiectivul terapiei e destul de clar.

Sunt însă situații când nu știm de ce dar nu ne simțim bine în pielea noastră, când suferințele par a fi multe și vagi. Oamenii spun „parca nu mai sunt eu”, „nu mai pot lua decizii fără să mă consum un timp îndelungat”, „sunt nefericit/ă”.

Împreună cu psihoterapeutul e nevoie să se stabilească obiectivele terapiei. Sună parcă prea pragmatic? Mergem la psihoterapie, ar trebui să fie vorba despre suflet dar vorbim despre obiective? Stabilirea acestora este necesară tocmai pentru că TU CONTEZI în cabinet.

  • *Ceea ce vrei tu să schimbi în viața ta e important, nu ceea ce ar putea să presupună cineva, fie acela și un specialist.
  • *Însuși procesul prin care, împreună cu psihoterapeutul, stabiliți obiectivele terapiei, este un proces care aduce conștientizări.
  • *Avem temerea că psihoterapia poate dura ani de zile. Terapia durează cât vrei tu, iar ca să urmărești propria ta evoluție e nevoie de obiective pe care să observi, în timp, ca le-ai atins.
  • *Poți stabili un singur obiectiv sau mai multe. Poți să ai mai multe obiective la început și pe parcurs să decizi că vrei să întrerupi terapia și să reiei procesul într-un alt moment, după ce ți-ai atins doar un obiectiv sau două. Sau invers, începi cu un obiectiv și adaugi altele pe parcurs daca vrei.

PS: Sfatul meu este să nu întrerupi terapia fără să vorbești despre asta cu psihoterapeutul tău, oricare ar fi motivele pentru care vrei să întrerupi (inclusiv ceva ce nu îți place la psihoterapeut, la atitudinea lui – el/ ea ar trebui sa fie suficient de matur/ă emoțional cât să poată purta discuția aceasta cu tine și mai ales în beneficiul tău, nu-i așa?)

*Și psihoterapeutul are nevoie sa urmărească, cu fiecare client în parte, obiective. Tocmai pentru a te ghida în momente când ție îți este greu, pentru a te ajuta să vezi ce progrese ai făcut, ce drum mai aveți de făcut până la îndeplinirea obiectivelor.

Câteva întrebări orientative pentru a te ajuta să îți stabilești obiectivele de terapie:

  • Când vei încheia terapia ce va fi schimbat în viața ta?
  • În acel moment ce vei face diferit comparativ cu momentul acum, la începutul terapiei?

La aceste întrebări nu e nevoie să găsești singur/a răspunsul. Te va ajuta terapeutul tău, tu doar începe, pune-ți aceste întrebări.