Sanando

FOTO IOAN CRUT Foto: Ionut Crut

„Evenimentele traumatice ne fac sa ne punem intrebari profunde. Poate te intrebi de ce ti s-a intamplat, poate te intrebi de ce ai reactionat cum ai reactionat. Poate nu intelegi de ce ai inca reactii la ceva ce s-a intamplat demult. Sau poate te intrebi cum ai putea sa ramai deschis vietii stiind ca pierderea si durerea vor apare din nou – asa e viata, nu?  Cu bucurii dar si cu pierderi si dureri. Cred ca poti incerca sa gasesti cele mai bune raspunsuri la aceste intrebari cautand ajutor specializat, stiind ca terapia traumei implica 3 stadii de vindecare.

Primul stadiu implica dezvoltarea resurselor necesare pentru a te descurca cu emotiile provocatoare, cu simpomele perturbatoare si stresante, cu amintirile greu de dus.  Scopul acestui stadiu este de a restabili senzatia de siguranta si stabilitate.  Poate te simti blocat intr-o stare de alerta, hipervigilent, incapabil sa te relaxezi, ori blocat intr-o stare de epuizare. Aceste simptome indica faptul ca ai nevoie de resurse care sa te ajute sa te stabilizezi, sa dezvolti sentimentul ca esti in siguranta acum, in prezent. Resursele pot fi oameni sau tehnici care sa te ajute sa te simti increzator, calm, limpede, impamantat, prezent, sustinut.

Al doilea stadiu al vindecarii traumelor implica procesarea emotiilor, senzatiilor, amintirilor si credintelor asociate cu trauma.

Scopul acestui stadiu este acela de a restructura rolul pe care trauma l-a avut in viata ta si, la schimb, sa aiba un impact emotional redus asupra vietii tale. Cel mai adesea acest stadiu in special necesita existenta unei relatii cu un psihoterapeut specializat, cu formare dedicata lucrului cu trauma. Procesand evenimentul traumatic si trauma te eliberezi de credinte negative, emotii si somatizari asociate cu trauma. Parcurgand drumul acesta PRIN experientele traumatice s-ar putea sa simti ca si cum treci prin ”focul transformarii”. Acest foc are puterea de a te ajuta sa arzi credintele limitative si comportamentele nesanatoase. E normal sa iti fie teama sa treci prin ”foc”, de aceea ajutorul specializat poate fi ca cineva care te tine de mana cat ai nevoie.

Al treilea stadiu de vindecare a traumei se focuseaza pe crearea unui nou sine, mai bine zis pe redescoperirea acelui sine care nu se mai defineste prin experientele traumatice. Scopul acestui stadiu este reconectarea cu alti oameni, angajarea in activitati cu sens si trairea unei vieti pe care sa simti ca merita sa o traiesti. 

E important sa ne amintim ca vindecarea traumei nu este un proces linear, ca nici un stadiu de vindecare nu e mai bun ca altul. Vindecarea nu are loc ierarhizat si nu e o fuga catre o linie de finish. Mai mult decat atat, cresterea este neuniforma, e un drum pe care ai putea sa descoperi parti din tine care sunt fragile si au nevoie de grija in timpul in care alte parti din tine sunt deja vindecate si gata de crestere si expansiune.„

The post traumatic growth guidebook, Arielle Schwartz PhD

Pe site-ul Dr. Arielle Schwartz.com gasiti multe alte resurse utile dedicate vindecarii post – traumatice: AICI